RSS

Från noll till första batchen – att börja brygga öl

05 Apr

En aktivitet som tagit tid i anspråk det sista har varit att få bryggningen av öl i rullning. Jag trodde vägen till första batchen var kort och rak. Med denna tanke i huvudet påbörjade jag införskaffandet av utrustning. Vägen kan säkerligen vara kort och rak, men för mig har den bestått av upp- och nedförsbackar likväl som höger- och vänstersvängar.

Visionen var att komma billigt undan och enbart använda den nödvändigaste utrustningen. Detta upplägg fick jag relativt fort se som en förlegad dröm. För att ge mig själv goda förutsättningar att lyckas göra god öl införskaffade jag mer utrustning än tänkt. Så här med facit i hand är det inget jag ångrar, snarare tvärtom. Det enda som begränsar hur bra utrustning som kan förvärvas är ekonomin. Att spara in på viktig utrustning är ingen ide. Det är inte heller någon ide att köpa alltför avancerad utrustning och punga upp en mindre förmögenhet. I nuläget tycker jag att min utrustningspark är alldeles lagom och passar den nivå jag befinner mig på. Var beredd att lägga ett par tusen på utrustning om du vill att bryggprocessen ska bli ett kärt och enkelt nöje. Nedan syns resultatet av min första shoppingtur till Biltema. Bland annat inhandlades det allra viktigaste, en rejäl kittel (25 liter med tappkram). Priset för kittel och liggunderlag att isolera kitteln med landade en bit över 500 kronor.

20130404-175822.jpg

Efter första turen till Biltema genomfördes ett återbesök i syfte att inhandla utrustning för bygge av kylspiral. Priset blev även denna gång runt 500 kronor. En kylspiral är bra att ha för kylning av vörten efter att den kokat. Istället för att placera kitteln i ett badkar (om du ens äger ett sådant) med kallt vatten och vänta en timma behöver du bara lägga i kylspiralen 10 minuter från kokslut och sedan går kylningen på en kvart. Dessutom ger en snabb nedkylning i slutändan ett klarare och renare öl.

Övrig utrustning som inhandlats kommer mestadels från webshopen maltmagnus.se. Det är följande: BIAB-påse, paddel, analog kemitermometer, Öchslemätare, provglas, pH-stickor, hävertslang, jäskärl, jäsrör, rengöringsmedel, kapsyleringsapparat, kapsyler, flaskborste, saftsil, ämnen för justering av vattenprofil och en del annat.

Även råvarorna inhandlas via maltmagnus.se. Fördelen där är att det är möjligt att beställa så mycket spannmål som önskas och om det går att välja om det skall malas eller ej. Har man ingen kvarn är detta ett gott alternativ. Det går även beställa varor från humle.se via maltmagnus.se. Mycket bra för att slippa beställa varor från två olika ställen.

Det var lite ideer om vad som kan vara bra att ha till att börja med. Det största tipset jag kan ge är att tänka igenom beställningen över internet noga för att slippa göra onödiga kompletterande beställningar. Bättre med en fet beställning eftersom fraktkostnaden inte är gratis. Nedan ett foto där en del av utrustningen syns – kittel, kylspiral kopplad på kökskran och BIAB-påse full av spannmål.

20130404-175912.jpg

Det finns lite olika metoder för bryggning av öl. Den jag valt att nyttja kallas BIAB (brew in a bag) och är relativt simpel jämfört med allt annat. Istället för att laka efter mäskningen är det bara att lyfta upp påsen ur grytan. Påsen träs i grytan som en soppåse. Allt spannmål dumpas helt enkelt i påsen i grytan och mäskningen genomförs. BIAB är bra på så vis att det går att justera temperaturen genom att ha grytan ståendes på plattan. Detta är en fördel oavsett om en jämn temperatur eftersträvas eller om målet är att stegmäska. Det är viktigt att ha någon slags distans i botten av grytan för att påsen inte skall bränna fast.

På bilden nedanför har Agnes dokumenterat när jag syresätter vörten innan det är dags att pitcha jästslurryn.

20130404-175933.jpg

Den första brygden står nu hemma i lägenheten och jäser. På lördag blir den en vecka gammal. Då väntar ytterligare en veckas primärjäsning. Efter primärjäsningen avser jag sekundärjäsa i 2-4 veckor beroende på hur snabbt jästen knaprar socker. Därefter dröjer det ytterligare en halv till en månad innan första flaskan kan avnjutas. Håll utkik efter recensionen! Så här ser brygden ut i dagsläget:

20130404-180001.jpg

Ovanstående är en mycket detaljfattig genomgång av min resa från att inte äga någon bryggutrustning till att kunna brygga mitt första egna öl. Underrättelser om bryggningens utveckling kommer fortlöpande publiceras här. Hoppas det kan vara av intresse. Kan verkligen rekommendera er som funderar på att brygga själva att göra verklighet av era tankar. Men innan dess, läs, läs och läs. Det finns mycket bra information om bryggkonsten på internet. Allt blir mycket enklare om teorin sitter innan dess att det blir skarpt läge.

Godnatt!

 
1 kommentar

Publicerat av på april 5, 2013 i Religiös åskådning

 

Etiketter: , ,

Ett svar till “Från noll till första batchen – att börja brygga öl

  1. Christoffer

    april 5, 2013 at 06:36

    Kanoninlägg. Det du beskriver är lite det jag anat. Det känns bra att höra någon säga att vissa saker är bra att ha, trots att man läst på andra ställen att det går att klara sig utan om man vill komma billigt undan. Tycker också om inslaget av Biltema i utrustningen, har det nära och bra och det brukar kunna spara cash att handla en del basics där. Detta inlägg är bokmärkt och printat och ska antagligen ha en del credd om/när jag får tummen ur. Tills dess får man önska bryggmästaren en god fortsättning – ser fram mot recension!

     

Lämna ett svar till Christoffer Avbryt svar