RSS

Gastronomisk perfektion

06 Mar

Tre dagar har passerat sedan jag skoningslöst slaktades i fäders spår. Tre dagar som präglats av misär och besvikelse. Utöver dråpslaget i spåret är dock livet rikt. Det snudd på svämmar över av kärlek, rikedom och glamour. Denna afton är inget undantag. Måendet är för tillfället dränkt i en riktigt fet måltid och en flytande godsak. Nedan redogörs för båda dessa höjdpunkter.

Först ut är ölen, vilken skildras genom en sedvanlig recension.

Oud Beersel

375 cl, 6,0 % ABV, bäst före: 26.10.2032
20130306-222627.jpg
Serverad vid 10 grader. Jästfällning i botten av flaskan. Ett 3 fingrar högt skum byggs upp vid upphällning. Det är fylligt, snudd på helvitt och faller sakta samman utan att lämna spår efter sig. Vätskan är smutsigt orangebrun och grumlig.

I doften framträder toner av gröna sura äpplen, äppelcidervinäger, nötig crémant och magsaft. När ölen luftats och temperaturen stigit finns även banan i doften.

Smaken är först surt syrlig och kompletteras efterhand med en fruktig maltighet som slutligen mynnar ut i vag humle. Lång sur eftersmak. Som en lätt och maltig ale med en rejält syrlig twist. Även här kommer banan efter luftning och uppvärmning.

Medelstor munkänsla och med måttlig kolsyra.

Smarrigt värre. En riktigt välbalanserad brygd. Flaskan på 375 ml slinker ner utan motstånd och lämnar strupen mer än belåten. Perfekt matlagningsöl att njuta av före och efter frosseri i biffar, potatismos, lingonsylt och brunsås.

Biffar, potatismos, lingonsylt och brunsås. Existerar mer välsmakande föda? Jag är och förblir tveksam. Denna klassiska måltid måste vara en gåva från ovan. En enklare måltid är svår att färdigställa. En mer komplicerad måltid är svår att göra lika bra. Myntets båda sidor är i sammanhanget förtrollande skinande, således. I övrigt finns bara två ting att att tillägga. Ölrelaterade sådana.
20130306-222523.jpg
I fredags kunde jag inte inhandla dryckesnyheter på statens alkoholmonopol på grund av vasaloppet. Istället gav sig min kärlek iväg för att berika vårt ölförråd. Affärerna gick strålande:
20130306-220940.jpg

För att dra mitt strå till stacken hämtade jag idag två beställda öl och köpte ytterligare två. Skåda skönheterna här under. Med spänning skola de belgiska amerikanerna avsmakas. Vitsorden är ingen bristvara i sammanhanget, så ej heller prisvärdheten.

20130306-221538.jpg
Det var allt för dagen!

Slutligen. Imorgon klockan tio släpps 1488 stycken flaskor Westvleteren XII på systembolagets hemsida. Se för guds skull till att frossa! 125:- kostar varje flaska. Kvoten är satt till fyra flarror per köpare. Satsa stort!

Sov gott!

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på mars 6, 2013 i Religiös åskådning

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: