RSS

Dugges Idjit!

25 Feb

I en tid då det inte är tillåtet med inmundigande av öl bjuder jag på en någon vecka gammal recension av Dugges Idjit! Anledningen till öltorkan är att Vasaloppet går av stapeln på söndag och jag har tvärtemot min tidigare vilja bestämt mig för att köra. Då gäller det att ladda så gott det bara går!

Åter till ölen
20130225-084105.jpg
9,5%. 33cl. Serverad i rumstemp.

Dugges egen beskrivning av sitt verk:
En ”Imperial Stout” med potens. Svart som natten och stark som synden, framkallar den kraftiga känslor och värmer hjärtan. Kan med fördel användas för att bota kallt sinnelag. Öltypen har ”testats kliniskt” i Ryssland sedan Katarina den storas tid.

Hur var då potenta hjärtvärmare?

Genommörk, brun, snudd på kolsvart. 1 finger högt, krämigt, brunbeige skum. Relativt hög viskositet, alkoholgardiner på glasets insida. Ytterst lite sediment i botten av flaskan.

Stor påträngande kaffearom redan långt från glaset följt av en besk kakaodoft. Maltsötma och äpplemusttoner framträder närmare/i glaset.

Spännande smak. Blandning av doftens aggressiva kaffe-/kakaotoner och något milt som spelar i bakgrunden. Störtskön kombo. Den mörka malten gör tydliga avtryck som balanseras med en distinkt sötma. Saknar en något mer framträdande humlesmak om det skall klagas på något, dessutom finns en svag nyans av gummi i eftersmaken.

Tung i munnen, låg kolsyra. Hällde inte upp allt från början. Sista slatten fick sirapslik konsistens och en drypande sötma. Otrevlig men spännande upplevelse. Kan öl skikta sig i flaskan om den får stå orörd en tid?

Riktigt god brygd med bra balans. Upplever dock att den i viss mån saknar tillräckligt med humle i smaken. Något som förmodligen i högsta grad är personligt. Vasst sipparöl! Spännande att de sista centilitrarna var så speciella i koncistensen.

BETYG: 4 / 5

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på februari 25, 2013 i Religiös åskådning

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: