RSS

JulklappsöL

24 Dec

Ett paket som står upp inhyser självfallet öl. Väl gissat! Mer precist består innehållet av tre olika brygder med varierande karaktär. De har dock en gemensam nämnare – storslagen smak. Hoppas drycken blir till belåtenhet och får julmaten att vända sin allra bästa sida till!

Nedan följer korta presentationer av varje öl. Först en personlig notis och därefter Systembolagets smakbeskrivning i kursiv stil.

Oppigårds Winter Ale

Oppigårds, som hör hemma i Ingvallsbenning strax utanför Hedemora, levererar återigen en riktig höjdare lagom till jul. Denna öl bryggdes första gången år 2004 och har sedan dess genomgått en rad förändringar, både vad gäller ingredienserna jäst, malt och humle. Produkten som vi i år har äran att avnjuta är välbalanserad och elegant, en klockren fullträff som passar bra till julbordets alla läckerheter.

”Nyanserad, humlearomatisk, fruktig smak med tydlig beska, inslag av aprikos, sirap, apelsin och tallbarr.”

Hibernation Ale

1994 grundades Great Divide Brewing Company (GDBC). 1995 gjorde de den första upplagan av Hibernation Ale. Två år senare tog ölen hem guldet i klassen ”Strong Ale/ English-Style Old Ale” på Great American Beer Festival. En festival där nästan 500 bryggerier visar upp sig och där besöksantalet ligger runt 50 000. Hibernation Ale är med andra ord en rejäl framgångssaga. Den är stor, stark, obarmhärtig och len på samma gång. Inmundigas i samband med julbordets något tyngre rätter, exempelvis till revbensspjällen eller varför inte brysselkålen.

”Smakrik, något humlearomatisk öl med tydlig beska och viss sötma, inslag av kavring, aprikos, apelsin, smörkola och choklad.”

Sigtuna Midvinterblot 2012

Detta är en snäll och förlåtande imperial porter med otroligt bra balans, trots 8 volymprocent alkohol. Kanske är det mixen av olika sorters malt (pilsner, choklad, karamell och havre) och tillskottet av muskovadosocker som gör den så harmonisk. Ett givet sällskap i soffan efter att julbordet är bortdukat till förmån för sötare ting. Kombineras framgångsrikt med olika sorters julgodis.

”Maltig smak med tydlig beska och viss sötma, inslag av torkade fikon, lakrits, kaffe, pumpernickel, pomerans och mörk choklad.”                                                                                        

GOD JUL önskar Alexander!

 
1 kommentar

Publicerat av på december 24, 2012 i Religiös åskådning

 

Ett svar till “JulklappsöL

 1. Ulf

  december 24, 2012 at 12:58

  Tack!!!!!
  Jag har läst etiketterna och dina kommentarer. Läskande och nyttigt.
  Vi ska nu sätta oss till bords och jag börjar med Oppigårds winterale.
  Den ska blandas med julens läckerheter.
  Alexander! En stor och tacksam julkram till Dig.
  Kram

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: