RSS

Recension: Valsviken Vinterporter

07 Dec
Valsviken Vinterporter 2012

Valsviken Vinterporter 2012 (11749)

Efter ett års fångenskap har denna elegant förpackade skönhet fått lämna Nynäshamns Ångbryggeri för att åter se dagens ljus. Utförandet har inte förändrats sedan sist och även i denna utgåva levereras flaskan stiligt inslagen i en sjökortsbeprydd kartong. Flaskan rymmer ynka 25 cl, vilket jag i och för sig tycker passar bättre än en halvliter för aktuell dryck. Men, varför inte 33 cl? Kanske ett försäljningsknep. Oftast önskar gommen mer när Nynäs-ölens begränsade mängd runnit ner i strupen.

På etiketten går att läsa följande: ”Valsviken som ligger på norra Järflotta användes förr som lävik för fiskarna vid läggning av sina strömmingsskötar öster om Valsudden. Denna starka och värmande porter bryggdes med hela sju olika maltsorter och har lagrats under lika många månader. Som alla våra öl är den opastöriserad – och bryggd med omsorg och kärlek”.

Priset för 25 cl Baltic Porter döpt efter en vik i Stockholms skärgård? 41,80 riksdaler får du punga upp för att komma över ett kolli. Överkomligt om hänsyn endast tas till styckpriset. Literpriset är tämligen saftigt och ligger strax över 167 kronor. Återstår att se om denna investering är värd pengarna! Brygden ligger förresten på 9,1% ABV.

Drycken är snudd på kolsvart med nyanser av brunt. Ett tunt mörkbeige skum faller snabbt samman och lämnar efter sig små men tydliga alkoholgardiner. Kolsyran är lägre än medel. När glaset snurras klamrar sig en kletig och brun vätska fast vid dess kanter. Viskositeten är hög.

I den sötaktiga doften som stiger från glaset möts inslag av russin och honung med bastanta toner av knäck, kaffe och vörtbröd. Alkoholen är behagligt skönjbar. Där finns en nyans jag har svårt att identifiera. Skulle vilja säga att dess likhet med björksav är slående.

Smaken skiljer sig ganska distinkt från doften. Inledningsvis kan sägas att kolsyran är liten och att drycken fyller ut hela munnen på ett överraskande sätt. Denna porter har tveklöst ett fetare smak- än doftregister. Tungan registrerar primärt kaffe, lakrits och rök. Därefter debuterar en len blandning av frukt och choklad. Eftersmaken präglas av beska och varaktighet. Toner av kaffe och mörk choklad ligger kvar likt en oomkullrunkelig ridå.

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag gillar denna kreation från grunden! Förpackningen är snygg, etiketten elegant och utförandet stilrent. Inramningen lovar mycket och bygger upp höga förväntningar som ölet definitivt lever upp till, om inte överträffar! Skall bli mycket intressant att återse denna årgång inom en avlägsen framtid.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på december 7, 2012 i Religiös åskådning

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: