RSS

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter

11 Nov

Bland ölen i Systembolagets november-släpp finns en pale ale med jästfällning från välrenommerade Mikeller. Ett bryggeri som inte har någon egen utrustning utan gästar andra för att framställa sin prisbelönta brygd. Under den debuterande halvan av 2012 presenterade de den första ölen i sin K:ärleks-serie, vår/sommar. Den gjorde succé och gick åt som smör i solsken. Förväntningarna på uppföljaren var därför skyhöga. Skulle de lyckas framställa ett öl lika bra som vår/sommar?

Svaret på den frågan är svårt att ge, ty smaken är som baken. Delad. Själv drack jag bara vår/sommar en gång. Det var på fat ute under en härlig sommarkväll. Så här i efterhand har jag ånger över min oförmåga att minnas dess egenskaper. Det enda jag kommer ihåg är hur fantastiskt den smakade. Således har jag inga direkta referenser för att kunna jämföra de två versionerna. Dock kan sägas att även höst/vinter är en succe, något ”vintrigare” än sin storebror. Men godare?

Höst/vinter är brygd på fem olika sorters kornmalt, Pale, Munich, Cara-Pils, Cara-Crystal och Melanoidin. Endast en humlesort har valts för att prägla ölet, den sprudlande amerikanen Citra. Resultatet av denna komposition är en högklassig dryck med mycket stor komplexitet.

Ölet har ett typiskt utseende, vätskan drar åt gult och är tydligt grumlig. Det fylliga vita skummet lägger sig en till två fingrar högt och lämnar knappt några rester på glaset. Doften av tallbarr framträdet tydligt, även om det finns en söt och något exotisk ton som spelar i bakgrunden. Smaken är omfattande. Inledningsvis får tungan en sig en rejäl omgång av något som jag tycker kan beskrivas som en blandning av en rejält välhumlad IPA och en riktigt maltig pilsner. Avslutningen går i beskans tecken och kvar i munnen finns en känsla som är svår att inte vilja ha mer av. Min oförmåga att sätt fingret på de olika smakintrycken i denna öl kanske lyser igenom. Vill hur som helst förmedla den lilla bråkdel av alla smaker som jag faktiskt identifierade; grapefrukt och inslag av bröd och metall. Kanske inte låter alltför lockande. Det är det meningen att det skall vara. Det var gott! Mitt totala intryck av denna öl är mycket bra. Många spännande smaker som tillsammans bildar något unikt.

Mikkeller och Brill & Co ger oss ny K:rlek

Konstnärinnan Sara Nilsson står för konsten på Mikellers etiketter.

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på november 11, 2012 i Religiös åskådning

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: