RSS

Hemliga städer i forna Sovjet – Skrämmande fascination

19 Okt

Att läsa om kärnkraft, kärnvapen, hemliga städer och liknande från forna Sovjet tycker nog flera med mig är riktigt intressant. Har snöat in lite på detta de senaste dagarna. Kan vara en ädel form av prokrastinering, men vad spelar väl det för roll. Det är hur som helst fasligt intressant. Jag har nedan sammanfattat innehållet av några olika internetsidor i de olika styckena nedan. Klicka på de olika länkarna (varje stycke i texten är en länk) och åtnjut det som står att läsa!

Under sensommaren 2010 härjade stora bränder en bit från den stora björnen i östers huvudstad. Farlig rök som spred sig skapade rubriker i världs-pressen. Risken för att radioaktiva partiklar skulle komma att spridas över stora områden var överhängande. Detta på grund av plutonium-produktion och komplikationer i samband med denna i Ozersk- och Chelyabinskområdet, där bränderna bland annat härjade.

Bättre läsning om bränderna än dagsblaskan ovan. Här står att läsa om vad som hände i Chelyabinsk och Mayak 1957, 29 år innan Tjernobyl-katastrofen.

Grundläggande och intressant läsning om stängda städer i forna Sovjet. På dessa platser bedrevs extremt högteknologisk kärnvapen-verksamhet. Deras beskyddare var säkerhetstjänsten KGB. Fysikerna på plats var spjutspetsar inom sitt område. Följderna för miljön och människorna i dessa områden var, och är än idag, mycket stora. Fortfarande krävs speciella tillstånd för ryska medborgare för att få besöka flera av de stängda städerna. För utlänningar är det svårare än så.

Den ryska befolkningen undanhölls all information om de hemliga städerna. För människorna som levde inne i dessa städer såg verkligheten annorlunda ut, jämfört med de som levde utanför i ovisshet om städernas existens.

Listan på stängda städer i forna Sovjet kan göras lång. Det finns, enligt Wikipedia, hela 42 ”öppet” hemliga städer i nuvarande Ryssland.

Riktigt läsvärt om de olika anläggningarna som de hemliga städerna hyser. Information om allt från platser där kärnvapen-forskning som påverkat hela världen bedrivits(/bedrivs?) till sådana där Ryssarna serieproducerat plutonium och bomber.

För att försvara sig mot och styra ett eget eventuellt kärnvapenanfall har Ryssarna, precis som bland annat jänkarna byggt sjuka anläggningar som kan stå emot direkta träffar av kärnvapenmissiler. Fascinerande och skrämmande på samma gång.

Yamantau. 1996 stod Ryssarnas svar på ”the Cheyenne Mountain Complex” färdigt. Härifrån skulle den ryska presidenten, om behov skulle uppstå, kunna utplåna jordens befolkning och därefter fortsätta att avfyra kärnvapen för nöjes skull.

Avslutningsvis lite läsning om kärnkraften i Ukraina. Där planeras för utbyggnad och inte nedläggning.

En av ingångarna till amerikanarnas ”super-bunker” i Colorado.

Detta berg inrymmer Ryssens motsvarighet.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på oktober 19, 2012 i Religiös åskådning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: