RSS

Dryckesrapport

12 Okt

Från bolagets oktober-släpp är nu två öl provsmakade och uppdruckna. Det innebär att mycket gott från släppet finns kvar för avnjutning, men frågan är om återstoden verkligen kan leva upp till den duett som var först ut.

Modus Hoperandi IPA var första ölen ut på banan. Den är tappad på burk och inte på flaska som de flesta öl i samma prisklass. Anledningen till detta påfund är bryggarnas vildmarksförankring. SKA Brewing Co, som ligger bakom denna IPA, är nämligen beläget i natursköna Colorado. Där kan man inte ha med sig glasflaskor ut när det drar ihop sig till hike, därav plåtburks-, eller mer korrekt, aluminiumburksvalet.

Hur var då ölen? Dess estetiska uppförande i glaset går inte att klaga på. Färgen drar åt koppar, tämligen mörk med orange inslag. En något offwhitenyanserad skumkrona, två fingrar hög, ligger ovanpå vätskan. Runt glaset sprider sig tydliga dofter av citrus. Smaken är mycket välbalanserad och beskan matchas med en delikat fruktighet. Eftersmaken lämnar inte gommen i varken första, andra eller tredje taget. Positivt om man uppskattar en lång, intensiv och frisk smak med väldefinierad beska. Sammanfattningsvis, en riktigt balanserad och välhumlad IPA som det är svårt att få nog av.

Trots många lovord om IPA:n ovan är det frågan om inte nästa öl är strået vassare. Visserligen svårt att jämföra två olika sorters öl.

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale. Namnet väcker stora förhoppningar och graden av förväntan skjuter genast i höjden. Att denna öl dessutom fått mycket uppmärksamhet och bra cred från flera håll gör inte att det vattnas mindre i munnen. Färgen är mörkt rödbrun, nästan som en porter. Skummet är inte nämnvärt stort, men har en krämig konsistens. Doften är maltig och den torvrökta malten sätter sin tydliga prägel. Humlen (de så typiska britterna Challanger och Fuggles) spelar svagt i bakgrunden. Smaken är komplex och påminner om mörkt bröd bakat med mycket russin. Den väl avvägda röken tillsammans med alkoholen rundar av smakupplevelsen. Kvar finns en känsla av välbehag och värme. Inte undra på när alkoholhalten ligger så högt som 9,3%.

Att detta mästerverk avnjöts tillsammans med en lika maltdrycksfrälst vän som jag förgyllde upplevelsen ytterligare. Vi konstaterade att man borde köpa ett par flaskor till innan systembolagets lager ropar tomt. Sagt och gjort. Nu står 6 flaskor hemma och väntar. En flaska i halvåret känns lagom. Det innebär att det finns så det räcker i tre år framöver.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på oktober 12, 2012 i Religiös åskådning

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: