RSS

Ett SM (JSM) på hemmaplan

25 Jan

Länk till JSM-sidan

När skid-SM skulle gå av stapeln i Borås förra gången var det vädrets makter som satte käppar i hjulet. Året var 1993 och fler grenar än längdskidor stor på programmet. Den gången flyttades arrangemanget till Örnsköldsvik.

Årets arrangemang är inom en snar framtid säkrat vad gäller snöläge, förutsatt att temperatur, nederbörd och vind ej antar överdrivet snöfientliga former. Turligt nog ser långtiden ytterst lovande ut. Funktionärsmässigt ser läget gott ut och imorgon kommer det öppna Boråsmästerskapet fungera som genrep inför dagen D. Det återstår bara att hoppas att allt klaffar.

visualarkiv står följande att läsa om Skid-SM 1993:

Skid-SM föreningen i Borås var en idéell förening och hade till ändamål att genomföra skid-SM på längdskidor, backhoppning 70 m, backe och nordisk kombination, för seniorer i Borås 1993. Skid-SM föreningen bildades 1989 av skidklubbarna Björkehovs IS, Borås GIF, IFK Borås och IK Ymer vilka också medverkade som arrangörer.
På grund av snöbrist i Borås 1993 flyttades arrangemanget till reservorten Örnsköldsvik vilket medförde att ekonomisk skuld uppstod.
Sedan dess har ett flertal arrangemang gjorts för att täcka förlusten. Bl a skötte man förplägnaden vid VM-deltävlingen i motocross i Borås 1993 och vid Nordiska Bostadsmässan på Hestra 1994. Man arrangerade också riksmarschen för cancerfonden år 1993. Trots detta nåddes inte ända fram, vilket innebar att vardera av de fyra föreningarna fick en skuld till Borås kommun.
Skid-SM föreningen upplöstes på föreningsmöte den 19 november 1996.

Föreningslivet drabbades, som ovan klargjort, mycket hårt och indirekt tror jag att även intresset för skidåkning i stor skala skadades. Det sänkta intresset för skidåkning i Borås kan delvis förklaras med dålig ekonomi och därigenom mindre omfattande klubbverksamhet. I kombination med ett generellt sjunkande samhälleligt intresse för längdskidåkning, orientering och andra krävande idrotter förvärrades troligen situationen.

De senaste åren har en hälsotrend vuxit sig stark och intresset för diverse konditionsidrotter, däribland längdskidåkning, har ökat explosionsartat. Borås har, genom seriöst arbete och höga mål, blivit något av en metropol för längdåkning. Mycket tack vare Borås SK. Att arrangera SM för juniorer, och allt vad det innebär i form av satsning på anläggning, system för snöproduktion, samarbete med sponsorer etc., kommer på sikt förmodligen generera ett lokalt ökat intresse för skidåkning och dessutom ges bättre förutsättningar för skidåkarna. Att skidanläggningarna i västsverige ligger tätt gör att situationen för längdskidåkning här i fortsättningen ser mycket ljus ut, trots varma och gröna vintrar.

Affisch från SM 1993 (den vintriga bilden är troligen tagen någonstans på ängarna ovanför skidstadion):

20120125-174455.jpg

Det sägs att förbundet tyckte banorna var väl tuffa. Herrarnas banprofil kan utan att skämmas konkurrera med rikets mest kuperade tävlingsspår:

20120125-174505.jpg

JSM-spåren 2012 (inte alls samma kupering som banorna ovan, men varierad åkning och bitvis branta och långa backar):

20120125-174605.jpg

Snöproduktionen fungerar bra och om några dagar är halva bansträckningen klar (ca 2,5 km):

20120125-174514.jpg

En utsikt som under JSM (7/3 – 11/3) kommer vara betydligt mäktigare:

20120125-174527.jpg

Imorgon är Borgstenabacken täckt av ett tjock snötäcke:

20120125-174547.jpg

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 25, 2012 i Religiös åskådning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: